Комунальне Некомерційне Підприємство Білоцерківської Міської Ради "Білоцерківська Міська Лікарня № 1"

З першого дня повномасштабного вторгнення ми отримуємо фінансову та технічну підтримку від USAID – Віктор Ляшко

12 жовтня відбулась зустріч міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка з представниками Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та проєкту «Безпечні, доступні та ефективні ліки для українців» (SAFEMed). Зустріч була присвячена результатам підтримки проєкту у сфері надання медичної гуманітарної допомоги.

Міністр висловив вдячність міжнародним партнерам, що з початку повномасштабного вторгнення росії вони надають комплексну технічну експертизу та допомогу уряду України, підтримують фінансування транзитних складів, на які заходить медична гуманітарна допомога, й складських послуг та логістики, у тому числі на деокупованих територіях, розбудову єдиної інформаційної системи Meddata, контрактування логістичних провайдерів тощо.

Співпраця Міністерства охорони здоров’я з донорами дала можливість створити безперебійну систему забезпечення пацієнтів необхідними ліками, а медзакладів медичним обладнанням тощо. 

«Комплекс реалізованих спільних заходів та проведена фундаментальна робота дали можливість вибудувати в країні загальну систему координації медичної гумдопомоги, активізувати процеси цифровізації, запровадити сучасні практики обліку, кінцева мета яких – забезпечення доступності ліків для українців та мінімізація негативних наслідків військової агресії російської федерації», – наголосив Віктор Ляшко.

За час воєнного стану була організована доставка гуманітарних вантажів з 35 країн світу, понад 4 тис. українських закладів охорони здоров’я отримали більше ніж 9 тис. тонн медичного забезпечення. 

«Розвиток системи “MedData" та розробка додаткового функціонала створили нові можливості відстежувати усі перевезення, оперативно реагувати на потреби медзакладів, координувати доставку медпрепаратів на регіональному рівні, забезпечуючи безперервність логістичного ланцюга», – зазначила під час зустрічі заступниця міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Підкреслюючи важливість реагування на виклики, пов’язані з війною, Бен Зіннер, директор відділу охорони здоров'я USAID, зазначив, що проєкт у партнерстві з МОЗ продовжуватиме підтримувати уряд України та допомагати адаптувати процеси в системі охорони здоров’я до нових реалій. Також пан Зіннер наголосив на необхідності створення стійкої системи закупівель медвиробів та препаратів для забезпечення стратегічного резерву, яка буде продовжувати функціонувати після закінчення війни.

Довідка:  сумарні витрати проєкту «SAFEMed» на фінансування транзитних складів та логістики з квітня по вересень 2022 року склали близько $4,7 млн. На наступні місяці передбачено фінансування ще близько $2,8 млн. За підтримки проєкту була створена мережа з 10 транзитних складів та укладено контракти з 4 логістичними провайдерами, що дозволило забезпечити оперативний облік та швидку доставку в найкоротший термін життєво важливих препаратів у регіони, які їх найбільше потребували.

USAID – незалежне агентство федерального уряду США. Відповідає за невійськову допомогу Сполучених Штатів іншим країнам. До основних напрямів роботи входять: підтримка торгівлі, сільського господарства, економічного зростання, охорони здоров’я, екстрена гуманітарна допомога, підтримка демократії в понад 100 країнах світу.