Білоцерківська міська лікарня № 1

Безпечний пікнік: Як вберегтися від харчового отруєння

Із початком сезону пікніків у країні традиційно розпочинається сезон харчових отруєнь. Розповідаємо, як уникнути харчового отруєння і що робити, якщо все-таки отруїлись.

 

ЧИСТОТА

Перше правило харчової безпеки, яке допоможе уникнути харчового отруєння, - чистота. Все дуже просто: ретельно мийте руки (перед тим, як брати продукти і готувати їжу, після туалету), фрукти та овочі (особливо, якщо плануєте подавати їх сирими), стежте за чистотою кухонного приладдя (в умовах пікніку вимийте та продезінфікуйте поверхні, на яких нарізатимете та подаваттимете їжу), захищайте їжу від комах, гризунів та інших тварин.

СИРЕ І ГОТОВЕ

Дуже важливо окремо готувати і подавати сирі і готові страви. Так, наприклад, не варто нарізати овочі на тій самій дошці, на якій розробляли м’ясо. Зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирою та готовою їжею. Коли готуєте кошик для пікніка, не кладіть сирі продукти вище готових страв.

 

ТЕРМІН ПРИДАТНОСТІ

Навіть якщо берете звичайний йогурт, перевіряйте його термін придатності. Намагайтесь вибрати найсвіжіші продукти.

Не купуйте їжу - особливо м'ясо і молочні продукти - на стихійних ринках. І забудьте про звичку “проби” овочів і фруктів: пробуйте продукти уже вдома, перед тим ретельно вимивши.

Часто причиною харчового отруєння стають торти і тістечка з кремом, тому їх ні в якому разі не варто брати на пікнік. Також бажано обмежити споживання сирих яєць, молочних та кисломолочних продуктів.

 

БЕЗПЕЧНА ТЕМПЕРАТУРА

Не залишайте приготовлену їжу на столі довше ніж на дві години. Починайте пікнік із їжі, а решту часу розважайтесь, грайте у активні ігри, спілкуйтесь 

При перших симптомах отруєння чи інфекційних захворювань термінового зверніться до лікаря.

Так само остерігайтесь укусів кліщів. Ці невеликі створіння можуть переносити збудників як вірусних, так і бактеріальних захворювань.

« повернутися до списку новин